Koulutus

Tarjoamme yliopisto-opetusta ja täydennyskoulutusta tulevaisuusohjauksesta ja tulevaisuusopetuksesta sekä teemme räätälöityjä koulutus- ja kehittämispalveluita tulevaisuusteemoista. Ota yhteyttä niin suunnitellaan yhdessä teille sopiva koulutus!


Tulevaisuusopetus

Tulevaisuusohjauksen opintokokonaisuus (15 op) avoimessa yliopistossa

Kiinnostaako sinua tulevaisuusvalmiuksiesi kehittäminen tai tulevaisuusajattelun- ja taitojen integrointi käytännössä omaan opetus-, ohjaus tai valmennustyöhön? Työskenteletpä osaamisen ja henkilöstön kehittämistehtävissä tai opinto/uraohjaajana koulussa, järjestössä tai vaikka yrityksessä, tämä opintokokonaisuus tarjoaa niin akateemista tutkimustietoa kuin käytännön työvälineitä työsi ja henkilökohtaisen kehittymisen tueksi.

HUOM! Tulevaisuusohjauksen opinnot ovat käytännönläheisiä, pedagogispainotteisia opintoja, eivät tulevaisuudentutkimuksen opintoja.

Opintokokonaisuus on Turun yliopiston Avoimen yliopiston järjestämä. Opinnot on mahdollista suorittaa kokonaan verkko-opintoina, ja niihin voi osallistua paikkakunnasta riippumatta. 

Tulevaisuusohjauksen opintokokonaisuus sisältää opintojaksot:

  • Johdatus tulevaisuusajatteluun 5 op
  • Tulevaisuusohjaus käytännössä 5 op
  • Henkilökohtaiset tulevaisuuspolut 5 op

Opintokokonaisuus tarjolla seuraavan kerran syyslukukaudella 2025.

Lue lisää avoimen yliopiston sivuilta: Tulevaisuusohjauksen opintokokonaisuus

Ennakoinnin perusteet, 5 op

Opintojaksolla tutustutaan ennakointitiedon luonteeseen sekä ennakoinnin peruskäsitteisiin ja menetelmiin pääpiirteissään. Tavoitteena on oppia tunnistamaan ennakoinnin rooli organisaatioiden toiminnassa ja kyetä kriittisesti hyödyntämään julkisia ennakointitiedon lähteitä ja aineistoja.

Opintojakso on sisältyy Turun yliopiston tutkinto-opetukseen sekä avoimeen yliopisto-opetukseen ja se toteutetaan 12.9.–21.11.2024 kokonaan verkko-opintoina. 

Lisätietoa ja ilmoittautuminen 12.8.–10.9.2024: https://avoin.peppi.utu.fi/#3151

Lisätietoa:
Avoimen yliopiston suunnittelija Mia Stening, mia.stening(a)utu.fi

TULOSSA keväällä 2025: Tulevaisuustaidot ja niiden kehittäminen 5 op

Opintojaksolla perehdytään tulevaisuusajatteluun ja tulevaisuustaitoihin. Tulevaisuustaidot kehittävät kykyä arvioida käsityksiämme menneestä ja nykyisyydestä sekä tulevaisuutta koskevia perususkomuksia, arvoja ja tulevaisuudenkuvia. Tulevaisuustaitoja ovat mm. moninaisten tulevaisuuksien hahmottaminen, systeeminen ajattelu ja käsitys kompleksisuudesta, kriittinen ajattelu, luova ajattelu sekä itse- ja arvoreflektio. 

Opintojaksolla tutustutaan esimerkkien ja harjoitusten avulla, miten tulevaisuusajattelua ja tulevaisuustaitoja voi kehittää ja hyödyntää eri konteksteissa (esim. opetuksessa). Opintojaksolla harjoitellaan tulevaisuustaitoja kehittävien menetelmien käyttöä ja taitojen arviointia sekä tuotetaan oma kokeilu- tai kehittämissuunnitelma.  

Opinnot sopivat erityisesti:

  • opetus- ja ohjaustehtävissä toimiville   
  • opetuksen ja koulutuksen kehittäjille ja suunnittelijoille  
  • maisterivaiheen opiskelijoille, aineenopettajaopiskelijoille sekä väitöskirjatutkijoille 
  • henkilöstön ja organisaatioiden kehittämistyössä toimiville, esihenkilöille ja muille tulevaisuuden rakentamisesta kiinnostuneille 

Opintojakso on sisältyy Turun yliopiston tutkinto-opetukseen sekä avoimeen yliopisto-opetukseen ja se toteutetaan kevätlukukaudella 2025 kokonaan verkko-opintoina. 

Lisätietoa: https://opas.peppi.utu.fi/fi/opintojakso/FUTS9017/101502?period=2024-2027

Opetushallituksen rahoittama opetustoimen ja varhaiskasvatuksen henkilöstökoulutus

TULOSSA: Tulevaisuustaidot opetuksessa

Mitä ovat tulevaisuustaidot ja miten niitä voi opettaa? Koulutus on tarkoitettu erityisesti aineenopettajille ja opinto-ohjaajille perus- ja toisella asteella. Tulevaisuustaidot tukevat erinomaisesti laaja-alaisten osaamisten kehittymistä. Koulutuksen rahoittaa Opetushallitus ja on osallistujille ilmainen.

Koulutus järjestetään kolmena toteutuksena vuosina 2025–26. Kuhunkin toteutukseen otetaan 20 osallistujaa

Lisätietoa ja ilmoittautumisohjeet tulossa.

Tasa-arvoisen ja yhdenvertaisen oppimisympäristön kehittäminen

Koulutus on Opetushallituksen rahoittamaa opetustoimen henkilöstökoulutusta ja osallistujille ilmainen. Osioita voi suorittaa oman tarpeen mukaan ja ne toteutetaan verkko-opetuksena. Kaikista osioista, paitsi osiosta 3, on kaksi toteutusta: yksi keväällä 2024 ja yksi syksyllä 2024.

Kuinka työläs koulutus on? Miten sen saa sovitettua omaan työhön?

  • Koulutuskokonaisuudessa on 5 eri osiota, joista jokainen voi valita ne osiot, jotka ovat oman työn kannalta tarpeen. Osallistujan ei tarvitse siis suorittaa kaikkia viittä osioita.
  • Pääpaino kaikissa osioissa on itse koulutuksessa tehtävillä harjoitteilla ja oppimisella. Keskeistä on oman osaamisen kehittäminen omista/työn tarpeista lähtien sekä omien resurssien puitteissa. Mahdolliset poissaolot voi korvata.
  • Osioissa 1, 4 ja 5 tehdään orientoiva ennakkotehtävä ja mm. havainnointitehtävä omassa työympäristössä. Tehtävät valitaan ja toteutetaan omien tarpeiden ja resurssien mukaan.
  • Osiossa 2 tehdään pienimuotoinen kokeilu omaan työhön liittyen. Se voi tarkoittaa esim. jonkun harjoituksen sisällyttämistä omaan opetukseen tai teeman käsittelyä työympäristössä.
  • Osio 3:ssa työstetään yhdessä, mutta myös itsenäisesti, oppilaitoksen olemassa olevaa tai tekeillä olevaa tayv-suunnitelmaa, joten työmäärä riippuu siitä mikä oma/oppilaitoksen tarve ja resurssit ovat.

    Toteuttajat: Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Oulun Ammattikorkeakoulun Ammatillisen opettajakorkeakoulu ja Ekvalita Ab.
    Ilmoittautuminen: https://link.webropol.com/s/toke
    Lisätietoja koulutuksesta: Sari Miettinen, sari.miettinen(at)utu.fi

    2022 järjestettyyn koulutukseen osallistuneiden palautetta:

    “Sain koulutuksesta todella paljon vertaistukea ja uusia ideoita.”
    “Olen saanut paljon työkaluja, ideoita ja uutta motivaatiota käsitellä tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyviä teemoja niin opiskelijoiden, kuin henkilökunnan kanssa”
    “Koulutus on ollut todella antoisa ja minulla on nyt suuri into viedä asioita eteenpäin omassa oppilaitoksessani.”
    “Koulutus on antanut paitsi minulle, myös työyhteisölleni paljon.” 
    “Koulutus sisälsi mahtavia keskusteluja ja ideoita.”
    “Koulutuksen käytyäni koen, että pystyn viemään koulutuksesta saamaani osaamista nyt myös muille työyhteisöni jäsenille.” 


    Menneet koulutukset

    Vuosina 2017–2019 järjestettiin Opetushallituksen rahoittamana Tulevaisuus paljon mahdollista! – Tulevaisuusohjauksen menetelmät ja työkalut -täydennyskoulutukset ( 12 op), jonka on suorittanut jo lähes 100 opettajaa ja ohjaajaa. 2018-2019 järjestetyn täydennyskoulutuksen kuvaus.