Koulutus

Tarjoamme yliopisto-opetusta ja täydennyskoulutusta tulevaisuusohjauksesta ja tulevaisuusopetuksesta sekä teemme räätälöityjä koulutus- ja kehittämispalveluita tulevaisuusteemoista. Ota yhteyttä, niin suunnitellaan yhdessä teille sopiva koulutus!


Ajankohtainen koulutustarjonta:

Tulevaisuusopetus Avoimessa yliopistossa ja/tai tutkinto-opetuksena:
– Tulevaisuustaidot ja niiden kehittäminen (5 op), 10.3.-9.5.2025
Tulevaisuusohjauksen opintokokonaisuus (15 op), syyslukukaudella 2025
Ennakoinnin perusteet (5 op), syyslukukaudella 2025

Täydennyskoulutus:
INTO: Inklusiivinen toimintakulttuuri ammatillisessa koulutuksessa (12 op), 4.2.–15.5.2025
Tulevaisuusnäkökulma opetuksessa (5 op), 7.3.–9.5.2025

Aiemmin toteutettuja koulutuksia


Tulevaisuusopetus Avoimessa yliopistossa tai/ja tutkinto-opetuksena:

Tulevaisuustaidot ja niiden kehittäminen (5 op), Avoin yliopisto

Ajankohta: 10.3.–9.5.2025
Suunnattu: opettajille, ohjaajille ja oganisaation kehittäjille. Soveltuu hyvin myös työpareille ja muille yhteiskehittämisestä kiinnostuneille.
Ilmoittautuminen: 2.12.2024–4.3.2025 (kiintiö 25)

Millä taidoilla tulevaisuutta rakennetaan?
Miten tulevaisuustaitoja opitaan ja miten niitä voidaan opettaa?

Tulevaisuustaidot kehittävät kykyä arvioida käsityksiämme menneestä ja nykyisyydestä sekä tulevaisuutta koskevia perususkomuksia, arvoja ja tulevaisuudenkuvia. Tulevaisuustaidot parantavat yksilöllisen tulevaisuusvalmiuden lisäksi valmiutta vaihtoehtoisten tulevaisuuksien hahmottamiseen, toivottujen tulevaisuuksien rakentamiseen sekä yhteiseen, tulevaisuutta koskevaan päätöksentekoon ja osallistumiseen. Tulevaisuustaitoja ovat mm. moninaisten tulevaisuuksien hahmottaminen, systeeminen ajattelu ja käsitys kompleksisuudesta, kriittinen ajattelu, luova ajattelu sekä itse- ja arvoreflektio.

Opintojaksolla tutustutaan siihen, miten tulevaisuusajattelua ja tulevaisuustaitoja voi kehittää ja hyödyntää eri konteksteissa (oppilaitokset, työpaikat, täydennyskoulutus), samalla opitaan tulevaisuustaitoja ja niiden arviointia, luodaan yhdessä harjoituksia sekä tuotetaan kokeilu- tai kehittämissuunnitelma.

Opintojen aikana ja avulla:

  • Tiedät, mitä tulevaisuusajattelu ja -taidot ovat, ja miten niitä voi opettaa.
  • Vahvistat tulevaisuusajatteluasi ja -taitojasi sekä osaat tukea niiden kehittymistä omassa toimintaympäristössäsi.

Aikataulu:

  • Aloitustapaaminen Turussa 14.3.2025 klo 10–16 (tai korvaava tehtävä)
  • Verkkotapaamiset (6) klo 17.30–19.15 (19.3., 26.3., 2.4., 9.4., 16.4. ja 29.4.)
  • Päätöstapaaminen viikolla 18

Koulutuksen esite (pdf)
Ilmoittautuminen on avoinna 2.12.2024–4.3.2025 (huomaa opiskelijakiintiö 25, valinta ilmoittautumisjärjestyksessä) > ilmoittaudu.


Tulevaisuusohjauksen opintokokonaisuus (15 op), Avoin yliopisto

Kiinnostaako sinua tulevaisuusvalmiuksiesi kehittäminen tai tulevaisuusajattelun- ja taitojen integrointi käytännössä omaan opetus-, ohjaus tai valmennustyöhön? Työskenteletpä osaamisen ja henkilöstön kehittämistehtävissä tai opinto/uraohjaajana koulussa, järjestössä tai vaikka yrityksessä, tämä opintokokonaisuus tarjoaa niin akateemista tutkimustietoa kuin käytännön työvälineitä työsi ja henkilökohtaisen kehittymisen tueksi.

Tulevaisuusohjauksen opintokokonaisuus sisältää opintojaksot:

  • Johdatus tulevaisuusajatteluun, 5 op
  • Tulevaisuusohjaus käytännössä, 5 op
  • Henkilökohtaiset tulevaisuuspolut, 5 op

Opintokokonaisuus on Turun yliopiston Avoimen yliopiston järjestämä. Opinnot on mahdollista suorittaa kokonaan verkko-opintoina, ja niihin voi osallistua paikkakunnasta riippumatta. Opintokokonaisuus tarjolla seuraavan kerran syyslukukaudella 2025. Lue lisää opinto-oppaasta.

HUOM! Tulevaisuusohjauksen opinnot ovat käytännönläheisiä, pedagogispainotteisia opintoja, eivät tulevaisuudentutkimuksen opintoja.


Ennakoinnin perusteet (5 op), Avoin yliopisto & tutkinto-opetus

Opintojaksolla tutustutaan ennakointitiedon luonteeseen sekä ennakoinnin peruskäsitteisiin ja menetelmiin pääpiirteissään. Tavoitteena on oppia tunnistamaan ennakoinnin rooli organisaatioiden toiminnassa ja kyetä kriittisesti hyödyntämään julkisia ennakointitiedon lähteitä ja aineistoja.

Opintojakso on sisältyy Turun yliopiston tutkinto-opetukseen sekä avoimeen yliopisto-opetukseen ja se toteutetaan seuraavan kerran syksyllä 2025 kokonaan verkko-opintoina. 


Täydennyskoulutus

INTO Inklusiivinen toimintakulttuuri ammatillisessa koulutuksessa (12 op)

Ajankohta: 4.2.–15.5.2025
Suunnattu ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön opetus- ja tukihenkilöstölle
Ilmoittautuminen on avoinna Ekvalitan sivuilla
Maksuton monimuoto-opetus

INTO Inklusiivinen toimintakulttuuri ammatillisessa koulutuksessa -täydennyskoulutuksessa pääset kehittämään osaamistasi eri taustoista tulevien opiskelijoiden kohtaamisesta ja tukemisesta sekä yhdenvertaisesta opetuksesta ja ohjauksesta sellaisissa teemoissa ja tilanteissa, jotka ovat erityisiä juuri ammatillisen koulutuksen kentällä. Yhdenvertaisuuden edistäminen tukee opiskeluyhteisöön ja opintoihin kiinnittymistä, opinnoista etenemistä sekä vähentää opintojen keskeyttämisiä.

Koulutus koostuu viidestä erillisestä koulutusosiosta ja se toteutetaan yhteistyössä Oulun ammattikorkeakoulun, Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen ja Ekvalitan kanssa. Kevään koulutukset alkavat kaikille koulutuksille yhteisellä aloitusseminaarilla tiistaina 4.2. klo 15.00–17.00.

Koulutus on Opetushallituksen rahoittamaa opetustoimen henkilöstökoulutusta ja kohderyhmään kuuluvalle osallistujalle maksuton.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan 3.2.2025 mennessä (huomaa, että jokaiseen osioon ilmoittaudutaan erikseen). Koulutuskortti Turun yliopiston sivuilla.


Tulevaisuusnäkökulma opetuksessa (5 op)

Ajankohta: 7.3.–9.5.2025
Suunnattu: aineenopettajille ja ohjaajille. Soveltuu hyvin myös työpareille ja muille yhteiskehittämisestä kiinnostuneille.
Maksuton monimuoto-opetus
Ilmoittautuminen: 2.12.2024– 24.2.2025 (kiintiö 25)

Millä taidoilla tulevaisuutta rakennetaan?
Miten tulevaisuustaitoja opitaan ja miten niitä voidaan opettaa?

Opetushenkilöstölle suunnatussa täydennyskoulutuksessa tutustutaan tulevaisuusajattelun ja tulevaisuustaitojen perusteisiin ja niiden kehittämiseen. Keskeisessä osassa on menetelmiin ja työkaluihin tutustuminen itse kokeilemalla sekä yhdessä oppimalla. Koulutuksessa avataan uusia ja haastetaan vanhoja ajattelumalleja tulevaisuusohjauksen ja -opetuksen pedagogisten mallien ja menetelmien avulla.

Tulevaisuustaidot ovat ajattelun taitoja, joilla hahmotetaan mahdollisia tulevaisuuksia, tunnistetaan erilaisia käsityksiä ajasta, hahmotetaan maailman kompleksisuutta ja epävarmuutta systeemisen, luovan ja kriittisen ajattelun avulla, tunnistetaan omia tulevaisuuteen liittyviä arvoja ja tunteita sekä kehitetään omaa vastuullista ja projektiivista toimintaa.

Koulutuksen aikana ja avulla:

  • perehdyt tulevaisuustaitojen merkitykseen kestävyysmurroksen maailmassa,
  • syvennät omaa tulevaisuusajatteluasi ja vahvistat tulevaisuustaitojasi,
  • perehdyt pedagogisiin malleihin, opetusmateriaaleihin ja harjoituksiin, sekä
  • opit sisällyttämään tulevaisuusopetusta omaan työhösi ja vahvistamaan monipuolisesti laaja-alaisia osaamisia.

Aikataulu:

  • Aloitustapaaminen Turussa 14.3.2025 klo 10–16 (tai korvaava tehtävä)
  • Verkkotapaamiset (6) tiistaisin klo 13–16 (18.3., 25.3., 1.4., 8.4., 15.4. ja 29.4.)
  • Yksilö- ja ryhmäharjoituksia, oman kokeilun suunnittelu

Koulutus on Opetushallituksen rahoittamaa opetustoimen henkilöstökoulutusta ja kohderyhmään kuuluvalle osallistujalle maksuton.

Koulutuksen esite (pdf) ja koulutuskortti Turun yliopiston verkkosivuilla.
Ilmoittautuminen on avoinna 2.12.2024– 24.2.2025 (huomaa opiskelijakiintiö 25, valinta ilmoittautumisjärjestyksessä) > ilmoittaudu.


Aiemmin toteutettuja koulutuksia: